/ netinfo
400 000 работници преживяват с до 314 лв. на месец, показват данни на синдикатите. Това означава, че 7,8% от трудещите се у нас попадат в графата „бедни“, въпреки че имат постоянен доход, съобщи Монитор. „Това са хора, които могат да работят и за висока заплата, но да издържат други неработещи.

Минималната работна заплата остава 460 лева

Така на член от семейството се падат до 314 лв, колкото е линията на бедност“, обясни директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев. Данните на профсъюза показват, че има още 300 000 нашенци, които са ниско платени работници. Един от трима пък получава средната за страната работна заплата, която по последни данни на Националния статистически институт (НСИ) мина 1000 лв.

Синдикати искат ударно увеличение на заплатите. Вижте с колко

Според Томев за намаляване на бедните безработни трябва да се разчита не само на повишаване на заплатите, но и на промяна в социалната система. „Нужна е социална система, която така да подпомага семействата, че да компенсира по-ниските доходи“, обясни още Томев.

Каква трябва да бъде минималната заплата?

Според синдикалистите в борбата с бедността сред работещите трябва да бъдат включени и регионални политики за насърчаване на заетостта. Причината е високата концентрация на трудещи се в два от големите градове у нас. „Половината от хората, които работят в България, са концентрирани в столицата или Софийска област“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.