Близо 54 000 души подали молби за енергийна помощ за зимата
Близо 54 000 души подали молби за енергийна помощ за зимата / снимка: MorgueFile.com
Близо 54 000 души подали молби за енергийна помощ за зимата
73897
Близо 54 000 души подали молби за енергийна помощ за зимата
  • Близо 54 000 души подали молби за енергийна помощ за зимата

Близо 54 хиляди души са подали молба за отпускане на енергийна помощ за предстоящия отоплителен сезон, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане, като се позовават на данните от 1-ви до 18-ти юли.

И тази година размерът на помощта се запазва, като за целия сезон хората ще получат по 328.60 лева. Реалният й размер обаче е с 9 процента по-висок спрямо миналата година, като се има предвид новата цена на тока от 1-ви юли. За същия период в социалните служби са постъпили 6165 молби-декларации за отпускане на еднократната целева помощ за първокласници. Семействата на одобрените ще получат по 250 лева.

Крайният срок за подаване на молба за енергийна помощ е 31 октомври. Молбата се подава по постоянен адрес, като в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - парно, ток, твърдо гориво или природен газ. При отопление на ток или парно се представя актуален клиентски или абонатен номер. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - от ноември до март, като изплащането се извършва на два транша - за ноември и декември и за първите три месеца на следващата година. През миналия отоплителен сезон са били отпуснати помощи на близо 252 хиляди домакинства.

До 30-ти септември могат да се подават молби за целевата помощ за първокласници. За нея има подоходен критерий, който не важи за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или при близки и роднини. До момента са одобрени 2148 деца с право на тази помощ, а на 5 е била отказана. За миналата учебна година такава помощ е била отпусната за 48 845 първокласници.