Бивши банкери на съд за причинени загуби на български клиенти
Бивши банкери на съд за причинени загуби на български клиенти / netinfo

Прокуратурата поиска затвор за трима бивши служители на банка в Монако, обвинени, че с рисковани операции са причинили загубив размер на 14 милиона евро на седем италиански и български клиенти, предаде Франс прес.

Потърпевшите твърдят, че главният обвиняем по делото, което започна във вторник - Алберто Романьоло, бивш служител на банка "Готар" - една от най-големите в княжеството, е направил злополучните вложения без тяхно съгласие между 1998 и 2000 г. Според обвинението Романьоло, който бил сред служителите, отговарящи за борсовите операции на банката, издавал платежни нареждания без да консултира въпросните клиенти.

Прокуратурата поиска присъда от три години строг тъмничен затвор за 38-годишния италианец по обвинения в злоупотреба с доверие, кражба и укриване на крадени средства. Срещу други двама бивши служител на /dkudjd - италианец и швейцарец, са повдигнати обвинения в съучастничество в злоупотреба с доверие. 69-годишният Адалберто Миани и 55-годишният Филип Лозаи са заплашени от присъди от по година и половина строг тъмничен затвор.

Предвидено е изправителният съд в Монако да излезе с решение по случая на 10 юли.