Бил Гейтс продължава да е най-богатият американец
Бил Гейтс продължава да е най-богатият американец / снимка: БГНЕС

Основателят на Майкрософ Бил Гейтс продължава да е най-богатият американец, вече петнайсета година подред, показва класацията на списание "Форбс" на 400-те най-богати граждани на САЩ, предаде Ройтерс.

Списанието базира оценките си на цените на публично търгуваните акции на 29 август, тоест сътресенията от последната седмица не са взети предвид, а това означава, че финансовата криза може да е намалила някои от най-големите състояния. Гейтс е начело на списъка на най-богатите американци със състояние от около 57 милиарда долара, по-малко от 59-те милиарда, които според "Форбс" е имал миналата година.

На второ място е инвеститорът Уорън Бъфет с 50 милиарда долара, на трето - основателят на Оракъл Корпорейшън Лорънс Елисън с 27 милиарда долара.

След като миналата година бяха изместени от основателите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин сега позициите си - от четвърто до седмо място - си възвръщат четирима членове на фамилията Уолтън, потомци на основателя на веригата магазини Уол-Март. Те имат по около 23 милиарда долара. Осми поред е кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг с 20 милиарда долара.

Най-младият член на списъка на 400-те е 24-годишният основател на Фейсбук Марк Зукърбърг, чието богатство се изчислява на 1,5 милиарда долара.