Bank of England ще инвестира средства в дългосрочния паричен пазар
Bank of England ще инвестира средства в дългосрочния паричен пазар / netinfo

Bank of England (Банк ъв Ингланд) ще инжектира средства в дългосрочния паричен пазар, правейки пълен завой в политиката си по спасяване на банките от финансовите им затруднения. Мярката засили обвинения срещу британските власти, че са не са могли да се справят с кризата в кредитирането, предаде Асошиейтед прес.

Само преди седмица управителят на банката Мървин Кинг предупреди, че такъв ход е опасен, тъй като той стимулира "поведение на стадото" и повишава вероятността от бъдещи кризи, но анализатори коментираха, че, ако е било направено по-рано, инжектирането е можело да намали напрежението в банки като Нодърн рок (Northern Rock PLC).

След първоначалното пасивно поведение на банката при кризата в кредитирането и очевидния й неуспех да предвиди, че нейното съобщение за спешен кредит за ипотечната банка Нодърн рок в петък миналата седмица ще предизвика панически изтегляния на вложенията, закъснялата намеса на тримесечния финансов пазар постави доверието в Кинг под въпрос, отбелязва АП.

Влиянието на сътресенията на световните кредитни пазари върху британската икономика, която досега бе в подем, е първото изпитание за Кинг, откакто той стана управител на централната банка на Великобритания през 2003 г., и вероятно той бъде атакуван с "горещи" въпроси, когато днес по-късно се яви пред Парламентарната комисия по публични финанси.