Бан Ки Мун иска бързо намаляване на парниковите емисии
Бан Ки Мун иска бързо намаляване на парниковите емисии / снимка: Guliver/Getty Images

Генералният секретар на ООН настоятелно призова всички страни по света да действат бързо, за да намалят емисиите на парникови газове и с това да спрат затоплянето на климата.

Приканвам ви да поемете решителни ангажименти и да действате, за да постигнем промяната, от която се нуждаем, заяви Бан при откриването в Абу Даби на съвещание на министри, което ще подготви среща на върха за климатичното затопляне, предвидена за 23 септември в Ню Йорк.

Ако не предприемем спешни действия, всички наши планове да увеличим световния напредък и сигурност, ще са безуспешни, предупреди той, говорейки пред представители на страните членки на ООН, събрали се за два дни в столицата на ОАЕ.

Междуправителствената експертна група за климата (GIEC) предупреди в доклад, публикуван през април в Берлин, че все още е възможно ограничаване на затоплянето на климата до 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера. За целта трябва да се действа бързо, за да се намалят емисиите на парников газ с 40 до 70% до 2050 г., предава БГНЕС.

Без голяма и бърза промяна в световния енергиен микс, който е силно зависим от въглищата и петрола, покачването на термометъра ще е от 3,7 до 4,8 градуса към 2100 г., предупреди GIEC.

Най-важният приоритет на ООН сега е да направи този свят устойчив не само икономически и социално, но и по отношение на околната среда, подчерта Бан на пресконференция.