Автомобилостроителите масово мамят за разхода на гориво
Автомобилостроителите масово мамят за разхода на гориво / снимка: БГНЕС

Много коли изразходват значително повече гориво, отколкото показват данните, предоставени от производителите. Това сочи изследване на германското сп. "Ауто билд", цитирано от ДПА.

Една от най-големите разлики бе открита при хибридния модел Lexus RX 400h (Лексъс Ер Екс 400 ейч). Вестникът твърди, че потреблението на гориво при всекидневната употреба на автомобила, модел SUV, е с 48 на сто по-високо от посочените от производителя 8,1 л./100 км. При изследването е била отчетена консумация на гориво от 12,0 литра.

Друг автомобил, Focus C-Max (Фокус Си-Макс) с 1,6 литров дизелов двигател с директно впръскване, има потребление на гориво от 6,7 литра спрямо 4,9 литра, посочени от Ford (Форд). Това е увеличение с 37 процента. Реалното потребление на хибридния модел Honda Civic (Хонда Сивик) е било в размер 6,6 литра вместо 4,4 литра, официално посочени от производителя.

Според информация на "Ауто билд" по-голямата част от автомобилните компании съставят данните си при тестове в лабораторни условия, които са нереалистични, тъй като фактори, като ниското налягане на гумите и технически грешки не се вземат предвид.

За разлика от другите автомобили BMW M5 (Бе Ем Ве Ем 5) изразходва 15,2 литра на 100 км., което е близо до посочените от компанията 14,8 литра. Фолксваген Фокс с 1,4 литров турбодизелов двигател с директно впръскване на горивото изразходва 5,2 литра на 100 км. спрямо 4,9 литра, които компанията предварително е посочила като разход. При тези автомобили разликата с официалните данни не е значителна.