„Автомагистрали-Черно море” започнали работа по „Хемус” без одобрение
„Автомагистрали-Черно море” започнали работа по „Хемус” без одобрение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
„Автомагистрали-Черно море” започнали работа по „Хемус” без одобрение
73655
„Автомагистрали-Черно море” започнали работа по „Хемус” без одобрение
  • „Автомагистрали-Черно море” започнали работа по „Хемус” без одобрение

Компанията „Автомагистрали-Черно море” АД е започнала строителните дейности по магистрала „Хемус” без одобрен график за 2014 г., каза регионалният министър Десислава Терзиева.

Освен това в Агенция „Пътна инфраструктура” не са подадени сертификати, отчитащи изпълнените строителни дейности за тази година, а без тях няма как да бъдат изплатени никакви средства. Въпреки че фирмата не е получила одобрение, за да започне строителни дейности  през тази година,  от Министерството на регионалното развитие вече са подали заявление за отпускане на средства от централния бюджет.

Участъкът от магистрала „Хемус” Шумен - Белокопитово е на стойност 66 млн. лева, като тези пари се отпускат целево от централния бюджет коментира регионалният министър Десислава Терзиева. „Това са пари, които не се предвиждат по бюджета на министерството годишно, а трябва всяка година Министерски съвет да предвижда с целеви средства според възможностите на бюджета. За 2014 г. няма изготвен и приет график за извършване на строително-монтажни работи на обекта. В АПИ не са разглеждали или постъпвали сертификати, отчитащи изпълнение действия през 2014-а”, обясни министърът.

„В договора няма предвидена клауза за заплащане на доставени или произведени материали за обекта и такива суми не се дължат. Строително-монтажните дейности там в момента се извършват без да има график на строителството”, уточни тя.

Терзиева уточни, че поради важността на обекта, вече е изпратен проект до Министерството на финансите за отпускане на средства. „Въпреки всичко като министър на регионалното развитие съм подготвила всички необходими документи и съм ги внесла за съгласуване в Министерството на финансите още преди няколко месеца с цел да осигурим необходимите средства, с които да се разплатим след като се спази цялата процедура по сертифициране през Агенция „Пътна инфраструктура”, коментира министърът.

Днес от Агенция „Пътна инфраструктура” са изпратили покана до фирмата изпълнител за внасяне на необходимите документи за извършените строителни дейности, така че те да могат да бъдат разплатени.