Аталай: Ако има пропуски по „Южен поток, основен отговорник от месеци е еврокомисар Йотингер
Аталай: Ако има пропуски по „Южен поток, основен отговорник от месеци е еврокомисар Йотингер / снимка: БГНЕС
Аталай: Ако има пропуски по „Южен поток", основен отговорник от месеци е еврокомисар Йотингер
73052
Аталай: Ако има пропуски по „Южен поток", основен отговорник от месеци е еврокомисар Йотингер
  • Аталай: Ако има пропуски по „Южен поток", основен отговорник от месеци е еврокомисар Йотингер

Само преди няколко месеца цялостната отговорност и тежест по преговорите за „Южен поток" беше прехвърлена на еврокомисар Гюнтер Йотингер и ако има пропуски по този проект, основният отговорник е той. Това коментира в интервю за Дарик председателят на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай.

Той подчерта, че газопроводът е необходим за България и за Европа, но няма да се осъществи с пренебрегване на правилата на Европейския съюз. Явно, че американските сенатори си гонят интересите, но правителството ще защити интереса на България, добави още Аталай.

Според председателя на енергийната комисия, ако България търпи щети заради санкции от руска страна, Брюксел трябва да се включи в компенсациите под форма на доставки и средства.

Чуйте интервюто с Рамадан Аталай

"Южен поток" е необходим за България, "Южен поток" е необходим за ЕС, но той няма да се осъществи с пренебрегване на правилата на Европейския съюз", категоричен е шефът на енергийната комисия в парламента.

Колкото до тезата, че вчера едва ли не премиерът за първи път е произнесъл, че спира "Южен поток", по думите на Аталай това не е вярно, тъй като още когато Европейската комисия начело с еврокомисар Йотингер "предявиха претенции, дори и наказателни", тогава всички политически сили са заявили, че очакват от ЕК да дойдат на място или пък да им бъде изпратена документацията и те да установят, че всичко, което е било направено заедно с ЕК нито на йота не са пропуснати евроизисквания.

Аталай напомни, че ресорните министри на България, Италия, Австрия и Унгария са прехвърлили цялостната отговорност и тежест в ръцете на комисар Йотингер. "Днес, ако има някакви пропуски в този проект, основният отговорник е господин Йотингер. Да не вдигам летвата по-нагоре, но съм убеден, че и господин Борозу е запознат с цялостната ситуация. Може би трябваше да се сетим и да поканим някой и от Америка като наши партньори", коментира Рамадан Аталай.

Той изтъкна, че "Южен поток" не може да е разменна монета, а България трябва да отстоява националните си интереси. "Не знам защо и поради каква причина са обърнати погледите само към България. Бих приел нещата същите въпроси да бъдат зададени към Италия, Австрия. Ако има санкции за неспазване на договорните условия между държава от ЕС и руската страна, би трябвало компенсиращият подход за доставка на газ от друго място, включително и във финикийски знаци, би трябвало да носи и Европейския съюз и Еврокомисията, смята шефът на енергийната комисия в НС.

По думите му, ако някакви геополитически ситуации и тенденции в момента поставят Южен поток като разменна монета, не би трябвало, то да натежи само на българската страна.

Рамадан Аталай разкритикува опозицията и ГЕРБ, че използват ситуацията и търсят политически дивиденти по темата, зачерквайки националните интереси. Председателят на енергийната комисия в НС добави, че ако има пропуски от страна на изпълнителната власт във връзка с проекта или данни за престъпления, има институции, които могат да търсят отговорност.