Акциите надбягаха мечките
Акциите надбягаха мечките / netinfo

Волатилността по позициите на БФБ се запази и през днешния ден, като настроенията потапяха индексите ту в зеления, ту в червения цвят. Търговията бе сравнително активна за принципно скучния летен месец, а пазарът на акции навъртя почти сам 4.8 млн. лв. оборот.

Интересно бе да се проследи логиката на пазарните играчи при покупко - продажбата на книжа от компании, за които денят започна с негативни новини- Кремиковци АД и Арома АД, както и при дружествата, чиито отчети съпътстваха търговията в сряда.

До следващото отваряне на пазара утре в 09:30 часа индексите изглеждат така:

SOFIX нагоре с 1.66% до 1023.26 пункта.
BG40 нагоре с 0.50% до 257.29 пункта.
BGREIT надолу с 0.11% до 88.74 пункта.
BGTR30 нагоре с 1.48% до 677.47 пункта.

Освен, че изтриха част от загубите си, борсовите измерители отразиха възвърналия се апетит на инвеститори по редица позиции на сините чипове, при това към по-крупни порции от ценни книги.

Със сделки към самия край на сесията активността на играчите с книжа на Софарма АД доведе до покачване с 10.91% и средна цена 4.49 лв. за лот. Изтъргувани бяха 93 006 ценни книги на фармацевтичния гигант.

Индустриален холдинг България АД също бе атрактивен за купувачите, като прехвърлянето на 32 640 лота доведе до ръст по позицията от 6.73% и средна цена 6.04 лв. за лот.

Производителят на акумулаторни батерии за автомобили Монбат АД даде на пазара 10 145 акции, при което повиши пазарната стойност на акциите си с 4.93% до 10.39 лв. средно за ценна книга.

Дистрибуторът на горива Петрол АД пък продължи вчерашния си рейд нагоре и днес докосна 10.15 лв. на акция в последната сделка. Общото изтъргувано количество бе 13 190 лота, при което изменението по позицията нагоре е със 7.79%.

КРЗ Одесос АД, СПАРКИ-Елтос АД и Доверие - Обединен Холдинг АД също подкрепиха индексите с успешното си представяне в днешната търговия.

В обратна посока теглеше ТБ Корпоративна търговска банка АД, която изгуби 0.98% до 91.10 лв. средна цена за лот, при покупко - продажбата на 11 725 книжа. След лошия отчет за Q2 на отрицателна територия слезе и ТБ Централна кооперативна банка АД, а ПИБ поевтиня с 1.07%.

С поредното покачване на градуса на напрежението около металургичния комбинат Кремиковци АД, борсовата цена на акциите му се свлече на 94 стотинки от номиналната им стойност. Само за ден изменението надолу е 17.64% до 1.94 лв. средно за лот, при прехвърлени 6 705 ценни книги.

Холдинг Пътища АД също се нареди сред губещите, заедно с Мостстрой АД и пионерът в наемането на работна ръка от Виетнам Оргахим АД.

Акция на деня

Налагането на запор като обезпечителна мярка върху акции заради предстоящ съдебен иск срещу Арома АД внесе поредната суматоха на капиталовия пазар. Съдия изпълнител изненадал ръководството на комзетичната компания с новината, а Централен депозитар отказал да спре търговията с книжа на дружеството, затова в последните два дни такава се наблюдава, при това активна.

След вчерашния спад с повече от 18%, днес книжата продължиха да се търгуват на загуба. В изявление пред медиите, с което опровергава тиражирани информации, че е наложен запор върху акциите, представител на дружеството посочи корупционен потенциал в съдебната практика на магистратите и застана на позицията на акционерите, които са най-потърпевшите от произнасянето на магистратите от Софийсик градски съд.

На финала на сесията акцията изплува от там, където беше затънала в днешната търговия и се установи на цената, на която отвори,а именно2.08 лв., при прехвърлено между инвеститорите количество от 3 433 лота.

DarikFinance.bg