Абрамович ще строи циментов завод за 500 млн. долара
Абрамович ще строи циментов завод за 500 млн. долара / снимка: БГНЕС

Руският милиардер Роман Абрамович планира да инвестира 500 млн. долара в завод за цимент в Пермский край, след като придоби лиценз за добив на суровини за цимент в Урал.

Millhouse Capital („Милхаус кепитъл”), която управлява активите на руския милиардер, ще построи завод, който ще произвежда 2 млн. тона цимент годишно. От администрацията на Пермския край потвърждават, че такъв завод ще бъде построен, но говорителят на Millhouse Capital отказва коментар, съобщава бизнес изданието „Ведомости”, цитирано от РИА Новости.

Предишни придобивания от страна на Millhouse включват находища са суровини за цимент в Ростовски район и 44,6 процента дял в Eurocement.

Според експерти потрелблението на цимент може да превиши поставините цели тази година, пише изданието. Директорът на Inteco Group Михаил Богуш твърди, че циментът би могъл да се транспортира до североизточни райони и Татарстан , където строителната индустрия процъфтява. Други пък са скептични към построяването на още един завод за цимент в Пермский край.