800 селища може да минат на воден режим
800 селища може да минат на воден режим / снимка: Sofia Photo Agency
Към настоящия момент състоянието на язовирите за питейна вода е задоволително и захранваните от тях населени места нямат проблем с водоснабдяването, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това става ясно от приключилата проверка на 29-те ВиК-дружества в страната.

Проблеми с водоподаването имат само населените места, чието водоснабдяване се осигурява от локални каптажи, сондажи и речни водохващания, уточняват от ведомството. Дебитът на тези източници силно се влияе от засушаването като масово се наблюдава снижение от два до три пъти, а в не малко случаи до пет пъти спрямо нормалните нива.

Към 24 юли най-тежко е положението в шест области – Разград, Търговище, Шумен, Габрово, Ловеч и Бургас. На различни по степен режими се намират 547 населени места. Ако продължи да не вали, до края на август на режим може да минат 800 селища, в които живее около 4 на сто от населението, показват прогнозите на строителното ведомство.

От 25 юли със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството действа постоянен режим на събиране на информация за степента и обхвата на режима на водоснабдяване в страната.

Местните ВиК-дружества ще докладват два пъти седмично за състоянието на водоподаването. Министерството призова кметовете и областните управители да следят за разумно и пестеливо разходване на питейната вода по предназначение.

В най-тежко засегнатите райони на Разград, Попово и Търговище строителното ведомство ще мобилизира вътрешни резерви за незабавно решаване на проблема в бедстващите райони, в които напълно липсва водоподаване. Предвидени са 1,1 млн. лв. за спешни аварийни ремонти.