80% от парите за туризъм в Пловдив остават неусвоени
80% от парите за туризъм в Пловдив остават неусвоени / netinfo

Нов информационен туристически център в градинката срещу Централната ж.п. гара в Пловдив трябва да бъде изграден до края на годината, съобщи председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев преди днешното годишно отчетно събрание на неправителствената структура.

30 000 лева от бюджета за туризма са предвидени за целта в тазгодишната програма. Над 10 500 гости на града, от които 8200 чуждестранни, са ползвали през миналата година услугите на първия туристически център, който се намира до Централна поща. Изграждането на втори информационен пункт е в правомощията на общината, а според годишната програма за туризъм той трябва да отвори врати до края на годината.

Парите за туризъм, залагани в пловдивския бюджет, не се усвояват заради липсата на капацитет у администрацията да изпълнява разработената от експертите програма, алармираха от Съвета по туризъм.

Миналата година от заделените за този сектор 620 000 лева са останали неизползвани 495 000 лв., а в същото време в Пловдив липсват дори табели около туристическите обекти, посочи секретарят на съвета Радослав Бозуков.

Неправителствената организация е внесла проект за 120 000 лева за повишаване административния капацитет на общинарите, които работят в този сектор и чака финансиране по една от оперативните програми. От Съвета по туризъм ще продължат да настояват и за формиране на отделна дирекция по туризъм в общината. Обещанието на кмета е това да стане факт до края на годината.