60-тата мярка „антикриза”: третият ден от болничните - за сметка на работника
60-тата мярка „антикриза”: третият ден от болничните - за сметка на работника / Снимка: Sofia Photo Agency
60-тата мярка „антикриза": третият ден от болничните - за сметка на работника
27598
60-тата мярка „антикриза": третият ден от болничните - за сметка на работника
  • 60-тата мярка „антикриза": третият ден от болничните - за сметка на работника

Правителството одобри пакет от 60 мерки срещу кризата, макар че договори само 59 със социалните партньори. Последната, 60-та мярка променя начина на изплащане на болничните обезщетения през първите три дни.

През третия ден от отпуска си по болест, работникът ще остане без доходи и обезщетение, според последната антикризисна мярка на правителството. През първите два дни той ще получи от работодателя си само 80 процента от сумата, която му се полага. Така държавата се освобождава от плащане на обезщетения през първите три дни от отсъствието по болест.

След промяната парите за първите три дни от болничния ще се разпределят между работодател и работник, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. „Първият ден се покрива 80 процента от работодателите, вторият ден се покрива 80 процента от работодателите, третият ден не се покрива - той е за сметка на работника, и НОИ влиза чак от четвъртия ден", обясни министър Дянков.

По този начин работникът няма да получи нито лев за третия ден от отсъствието си заради заболяване. Пред Дарик от КНСБ и Подкрепа се обявиха против тази мярка. Работодателските организации също не я подкрепят напълно. Симеон Дянков разчете тези позиции като „принципно разбиране, макар че не е пълно съгласие".

Освен спестяване на пари от бюджета, мярката има и друга цел, която по думите на Симеон Дянков е „да се прекъснат злоупотребите от страна на всички, свързани с този процес - някой път от страна на работниците, някой път от страна на работодателите, а и някой път от страна на джипитата".  

91 млн. лева ще бъдат спестени в бюджета, ако работодателите и работниците си разпределят болничните обезщетения за три дни, съобщи за Дарик Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Официално от правителството не са обявили фискалния ефект от промяната.

„Преди кризата, когато имаше недостиг на човешки ресурси, с болничните злоупотребяваха работниците, като боледуваха, когато са здрави, за да не ходят на работа, когато беше натоварено. Сега не са редки случаите, когато работници и работодатели прибягват по взаимно съгласие до такива средства, когато няма достатъчно работа. Пледирахме за повишаване на контрола при издаване на болнични листове. Но отчитайки, че това не е лесно да се констатира дали човек е мнимо или наистина болен, по-добрият начин за повсеместен контрол е този - чрез парите", коментира Велев.

59-те антикризисни мерки, за които бе подписано споразумение вижте ТУК