50 000 декара в Кърджалийско нападнати от марокански скакалци
50 000 декара в Кърджалийско нападнати от марокански скакалци / снимка: БГНЕС

Около 50 000 декара в област Кърджали са нападнати от марокански скакалци и всеки ден тези площи се увеличават. Областният управител на Кърджали Бисер Николов е поискал от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков да обяви каламитет (масова поява на насекоми, които причиняват огромни опустошения) на популацията на мароканския скакалец в областта.

Това се налага, защото само при обявен каламитет е разрешено използването на авиация за пръскане срещу вредителите. Те са разпространени на територията на всички общини по информация от кметовете и от отдел „Растителна защита" към Областната дирекция "Безопасност на храните", а унищожаването е възможно само с въздушно третиране в най-кратки срокове.

„Изпратих официално искане до министър Греков за обявяване на каламитет, срещнах се с него и го информирах и за решението за незабавно въздушно третиране на засегнатите площи на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия", каза областният управител. По думите му министърът е проявил разбиране и Николов се надява да бъдат предприети необходимите мерки и да бъде стартирана процедура за обявяване на каламитет.

Други новини от Кърджали