5.8% от БВП е дефицитът на България за 2014-а, отчита Евростат
5.8% от БВП е дефицитът на България за 2014-а, отчита Евростат / ThinkStock/Getty Images

Европейската статистическа служба Евростат посочва, че дефицит в българския бюджет за миналата година е в размер на 5.8 на сто от БВП.

Разликата между предварителните и окончателните данни в размер на 3% от БВП се дължи основно на промяна при секторното класифициране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) като част от сектор „Държавно управление", съобщават от финансовото министерство. Оттам допълват, че до 2013 година ФГВБ е смятан за част от сектора на финансовите институции, без операциите по баланса му да оказват влияние върху дефицита на сектор „Държавно управление".

Въпреки ревизията на данните за дефицита на България за 2014 г. не се очаква стартиране на процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, тъй като поетите от Фонда за гарантиране на влоговете задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години.

От ведомството на министър Владислав Горанов напомнят, че страната ни не е прецедент и в миналото е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, Комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит. Това се е случило с Люксембург през 2010 г., Финландия - 2014 г. и Белгия - 2015 г.