3/4 от януарските сметки за парно на софиянци - до 150 лева
3/4 от януарските сметки за парно на софиянци - до 150 лева / снимка: Sofia Photo Agency

Общо 76 на сто от столичани ще получат сметки за парно и топла вода до 150 лв. за януари 2014 г., според Изчислителния център на "Топлофикация София", съобщиха от дружеството.

Данните показват, че потребената през януари 2014 г. топлинна енергия е 489 410 МВтч, което е с 3,3 процента по-малко от предходния месец. През декември и януари средноденонощните температури се запазват в границите между 0 и 1 градуса по Целзий, което определя двата зимни месеца като топли за сезона, посочват от дружеството. Според данните на НИМХ към БАН средната температура през януари е 1,1 градуса по Целзий, което е с 0,6 градуса по-високo от средната температура за миналия декември.

През януари тази година клиентите на "Топлофикация София" са консумирали 489 410 МВтч топлинна енергия, което е със 7 процента по-малко от потреблението за същия месец на 2013 г. , отчитат от топлофикацията. Януарските сметки за парно и топла вода са достъпни на касите от днес, 14 февруари, и могат да се заплащат от потребителите.

Експертите на "Топлофикация София" са направили предварителен анализ на сметките от над 300 лв. и изводите от него са, че и при тези сметки се касае предимно за реални месечни отчети или за по-висок прогнозен дял на съответния абонат в сравнение с миналия отоплителен сезон.

Потреблението на топлинна енергия в 2700 сгради в столицата се отчита ежемесечно - дистанционно или чрез самоотчет, а сметките на клиентите се формират на база реалната им консумацията през месеца, припомнят от дружеството.

"Топлофикация София" съветва своите клиенти да уведомят топлинния си счетоводител, ако им се налага да отсъстват от дома си за по- дълъг период, за да бъде променен прогнозният дял топлинна енергия. Клиентите могат и с решение на Общото събрание на етажната собственост да поискат от топлинния счетоводител проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата, както и извънреден междинен отчет на уредите.

От началото на отплителния сезон 2013-2014 г. клиентите на "Топлофикация София" могат да получат 4,5 процента комулативна отстъпка на месечна база, ако ползват 3 процента отстъпка за коректни платци и 50 процента бонус от първата или последната си сметка, ако плащат парното и топлата си вода разсрочено на равни месечни вноски.

От 15 февруари 2014 г. започва промоцията в касите на EasyPay, според която в следващите три месеца 300 от клиентите на "Топлофикация София", които платят парното си на касите на EasyPay, ще получат "опрощаване"на сметката си и внесените от тях пари ще им бъдат върнати обратно. Късметлиите ще бъдат избрани на томболен принцип. Разходите по кампанията са изцяло за сметка на EasyPay.