1800 души са без цифрова телевизия
1800 души са без цифрова телевизия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 1800 човека нямат достъп до цифрова телевизия, сочат данните от кметовете на селища без ефирен телевизионен сигнал.

Това заяви транспортният министър Данаил Папазов в „Седмицата" на Дарик.

„В началото на октомври тази година бяха изпратени писма до кметовете на 393 населени места, които не са покрити с ефирен цифров сигнал. Целта бе да се идентифицират конкретно засегнатите лица в тези райони - т.е., тези, които нямат възможност да ползват платени телевизионни услуги", обясни министърът.

По думите му към момента в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са получени 110 отговора от общо 393 с общо население от 21 911 постоянни жители.

Обработването и анализът на данните ще продължат края на ноември.

„Тогава в зависимост от окончателния брой, ще бъдат обсъдени последващи действия на държавата", каза министър Папазов.

На въпрос за новите услуги, които "Български пощи" ЕАД планират, министър Папазов заяви, че дружеството е получило разрешение за осъществяване на дейност като оператор на ваучери за храна.

„Това е нова пазарна ниша с цел разширяване на обхвата на дейност, генериране на потенциални нови приходи и уплътняване на ресурсите на дружеството", уточни министърът.

Папазов коментира и митингите на управляващите и опозицията в София и Пловдив.
Той обясни, че и за двете мероприятия партиите са наемали влакове от БДЖ.

Впоследствие обаче от ГЕРБ опровергаха думите му и уточниха, че не са прибягвали до наемането на влакове за превозването на симпатизанти към Пловдив.