17% по-скъпа вода в Пловдив?
17% по-скъпа вода в Пловдив? / снимка: БГНЕС

Увеличение на водата с 17% е поискала ВиК – Пловдив, съобщи заместник-управителят на фирмата инж. Петър Бояджиев в предаването Дарик кафе. Предложението е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и ако бъде прието, от 1 юли за кубик в областта ще се плащат по 1,20 лв. с ДДС вместо досегашните 1,02 лв. В тази стойност са включени и такса пречистване и таксата за отвеждане на отпадни води.

От следващия месец такса “пречистване” ще се начислява и на живеещите на север от река Марица пловдивчани. Досега те не плащаха 7-те стотинки, но това ще се промени след пуска до дни на помпена станция “Север”, каза инж. Бояджиев.

Той подчерта, че политиката на ВиК е за плавно увеличение на цената, за да не пострада събираемостта. Вдигането обаче е неизбежно заради предстоящото увеличение с 13,4 процента на тока, който формира около 1/3 от разходите на водния оператор. Поскъпването е заложено и в договора за 11-те милиона евро заем от ЕБВР, за да се гарантира погасяването му.

До 15 август в Лондон трябва да бъде утвърден изпълнителят на реконструкцията на ВиК – мрежата и подмяната на тръбите ще започне веднага след това, съобщи Бояджиев. Той посочи, че вече тече съгласуване на изкопните работи с общината и „Сити газ” и най-вероятно ремонтите ще започнат с улиците “Македония”, Михалаки Георгиев” и “Скопие” в район “Южен”, “Тиса” в район „Северен”, булевардите “Мария Луиза” и “Христо Ботев”.

Паралелно с това ВиК започва тотална подмяна на общите водомери в блоковете. За 2 години трябва да бъдат монтирани нови 2400 измервателни уреда, тъй като е установено, че старите дават до 20 процента отклонения при измерването на консумацията. В повечето случаи грешките са в ущърб на ВиК.