Радосвет Радев приспива децата с банкноти от 2 лева
Радосвет Радев приспива децата с банкноти от 2 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Венелина Лахчева, 4.07.2009, в.24 часа

Радосвет Радев говори за съпругата си Дима с много любов, уважение и топлота. Дима е създадена и има таланта да бъде майка, и съм щастлив, че господ ни даде шанса да бъдем много пъти родители, като изповед звучат думите на собственика на Дарик радио.

Признава обаче, че съпругата му играе ролята на лошия полицай в дома им, защото тя основно поема грижите за децата през делниците.

Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев има четири деца. Най-големият е 25-годишният Христо, който заживява с дипломирания юрист, когато е на 16 години. Ние сме приятели, нарича ме просто Радо, работим заедно, той ръководи уебпроектите на „Дарик”, завърши като мен право и се разбираме отлично, споделя Радев. Следваща е 8-годишната Рада, която тази есен ще бъде третокласничка. 7-годишната Света ще е във втори клас. Най-малък е 14-месечният Борис. Голяма къща, с много деца и е много весело и цветно у дома. Така Радосвет Радев описва домочадието си.

Семейството всеки уикенд се събира около обедната и вечерната трапеза. Бати, бати, както по-малките наричат Христо, е любимец на дребосъците. За вниманието му се боричкат всички до един. Рада и Света са най-добри приятелки заради близката разлика във възрастта си, но и най-големи конкурентки в игри и лудории.

Иначе и двете са изключително грижовни и толерантни към най-малкия Борис. А той ги разтапя със закачки, разказва таткото. Смята обаче, че каките все още го бъркат с жива кукла заради сладурския му и подкупващ с усмивки външен вид.

Радев си спомня, че когато се появила Рада, Христо я посрещнал с голяма любов и очакване. Раздавал се за малката си сестричка и прекарвал часове в игри и опознаването й. Година и пет месеца по-късно, когато се родила Света, Рада демонстрирала ревност заради новото бебе, той бил единодушен с чувствата й към новороденото. Веднъж дори попитал майка си: Защо го роди това грозното бебе, за да тормозиш Рада ли?

Дори след месеци, когато започнал да харесва и се привързал към малката Света, я вземал в стаята си и я слагал на бюрото си, докато учи. Но щом в стаята влизала Рада, той рязко се дърпал от бебето, за да не нарани любимата сестричка и да не провокира ревност и страдание у нея.

Когато поотраснаха, Христо раздава по-равно внимание и на двете, признава Радосвет Радев. Иначе момичетата по детски обичат да палуват и са си дружки в игрите и лудориите.

Таткото си спомня един случай преди три години, когато малките му принцеси категорично отказвали да заспят. Уморена от грижите по тях, Дима абдикирала и прехвърлила задачата да бъдат приспивани на баща им. Чудех се как да ги укротя и се сетих, че тъкмо бяха започнали да разбират от ужасните стоково-парични отоншения, защото непрекъснато мрънкаха за стотинки за сладолед, извадих им по една банкнота от 2 лева и им казах, че е тяхна, ако заспят, разказва таткото. Съпругата му не могла да повярва, че 5 минути по-късно и двете палавници вече спели. А аз бях произведен в баща на мечтите, гордее се Радев.

Иначе момичетата се учат да свирят на пиано, въпреки че Рада има афинитет към ударните инструменти. Отскоро грабнали и тенис ракетата и работят върху правилния си форхенд.

Малкият Борис пък отскоро казва „айде”, „айде”. Ами съвсем разбираемо е, чува повелителната подкана всеки ден по много пъти, обяснява таткото. Дребосъчето знае и любимото си „ам-ам” и „мамо”. От време на време пък казва и „тати” и прави Радосвет Радев най-щастливия мъж на света.

6 СЪВЕТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЧЕТИРИ ДЕЦА

1 Децата до 15-ата си година имат нужда само от три неща - храна, легло и любов.
2 Дайте свобода на децата си, дайте им дори правото да правят грешки.
3 Възползвайте се от дните, прекарани с децата си, те да се учат максимално от вас.
4 Не трябва да предпазваме децата си на всяка цена от огорченията.
5 Непренасяйте служебните си проблеми вкъщи.
6 Обичайте децата си, нахранете ги и им осигурете легло да спят.