Радосвет Радев: Гласовете на „Дарик” стават тв лица назаем
Радосвет Радев: Гласовете на „Дарик” стават тв лица назаем / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Паола Хюсеин, 21.07.2009, в.24 часа

„Злобарите казват, че в „Дарик” се работи много, но затова пък се плаща малко”, обяснява собственикът и шеф на радиото Радосвет Радев. И допълва: „Работил в „Дарик” е изречението в биографията, което е достатъчно да те вземат навсякъде и веднага”, пише Паола Хюсеин в „24 часа”:

Дали телевизиите не могат да си намират кадри, или им е по-лесно направо да приласкаят готови, но е факт, че доста медии използват гласовете на „Дарик” като лица.

От това следват три плюса. Първият е за радиото, което излиза от анонимност. Чуеш ли гласовете му, знаеш кой говори.

Вторият (дали е плюс, или минус, е въпрос на гледна точка) е за самите журналисти - бързо стават известни и започват да ги спират по улицата.

От третия се възползват телевизиите. Например Нова тв отдавна припознава Ники Кънчев като свой човек. Той е един от най-популярните и обичани тв водещи - „Стани богат”, „Биг Брадър”, „ВИП Брадър”, „Един срещу всички”.

Ники Кънчев - черна и червена нишка

Но той е „черната и червената нишка”, както сам се е нарекъл, на радиопредаването „Ники Кънчев шоу”. Програмата се излъчва по „Дарик” всеки четвъртък от 14 ч. Кънчев е в радиото от самото му създаване през 1993 г. и нито за ден не му е изневерил.

Драго Симеонов дошъл в „Дарик” убеден, че не иска да работи никъде другаде. Всъщност за него ходатайствали близки приятели на Радев. „Винаги се натаралежвам, когато чуя за протекции”, обяснява радиошефът.

Но след година и половина, през които се сблъскал с професионалното поведение на Драго, сам се обадил на приятелите си и им казал: „Все за такива неща да ми звъните”.

Журналистът води радиоблока „България следобед” в делничните дни, както и предаването „Полет над нощта” по БНТ, което едновременно се излъчва и по „Дарик”.

„Ако ми кажат да избирам, винаги ще предпочета радиото”, казва Симеонов, който е и автор в „24 часа”.

Така е и Михаил Дюзев, който чете новините в „Дарик” и води политическото токшоу „Референдум” по БНТ заедно с Добрина Чешмеджиева.

Диана Найденова израства в радиото

В списъка напълно заслужено може да попадне и програмният директор на „Дарик” Константин Вълков. Той е един от най-редовните автори на анализи в „24 часа”.

Николай Александров и Томислав Русев са спортните журналисти, търсени от почти всички медии за външни коментари.

„Въобще не си мислете, че ще направя нещо без знанието на Радосвет”, така остро отрязала Нова тв Диана Найденова, когато чула предложението да прави „Челюсти” като част от „Здравей, България”. Тв версията на радиопредаването й вече тръгна по телевизията и ще се излъчва цялото лято.

Диана работи за „Дарик” от 10-ина години. Тя започва като репортер в регионална станция, после й става шеф. „След това дойде да спасява софийския екип”, обяснява Радев. Това е времето, когато голяма група от радиото напуска.

Добрият репортер скоро започва да прави и собствено предаване - политическото токшоу „Челюсти”. „Ето това е добре структурирано израстване в кариерата”, обяснява Радев.

Всички изброени дотук продължават да са на трудов договор в „Дарик”. Само Мартин Карбовски - „Отечествен фронт” и „Емигранти” по Нова тв, от известно време прави „Пропаганда” в радиото като външна продукция.

„Много са способни, затова са търсени”, обяснява Радев. Отделно от таланта им в „Дарик” преминавали следдипломна квалификация в журналистиката. „Истината е, че в радиото много ги товарят с бачкане”, казва шефът им.

Радосвет и Уляна родени днес

Не ги ревнува за работата им по чужди места. „Аз съм такъв модерен човек, че ако имат ресурс и време, нямам против”. Искат - не искат, сега ще трябва да работят и по новите проекти в интернет, свързани с радиото. Те са част от антикризисната програма на „Дарик”.

Според него нито един човек не трябва да бъде съкратен. Близо 230 души работят в 17-те радиостанции на „Дарик” в страната. Заплатите също няма да бъдат пипани, а са само замразени - няма да растат.

Вместо в радиото днес Радосвет Радев отиде първо в Нова тв. Там отговаря на въпросите на подчинената си Диана Найденова, тъй като има рожден ден.

„Най-хубавият ми подарък е, че на моята демократичност всички тези хора отвръщат с изключителна лоялност”, казва Радев.

И друг подарък си поискал той направо от президента Георги Първанов, но засега не му го дават - 21 юли да стане ден на радиото и телевизията. Единствената причина била, че Радосвет Радев („Дарик”) и Уляна Пръмова (БНТ) са родени на тази дата.