На първа инстанция в Районен съд - Варна приключи гражданско дело, заведено от председателя на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев срещу сайта afera.bg. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

По делото са предявени 3 иска с правно основание чл. 49 от Закона за задълженията и договорите - за присъждане на обезщетение за неимуществени вреди от непозволено увреждане. Размерът на предявените искове е за общо 9000 лева. Първоинстанционният съд ги уважи частично и осъди ответника да заплати общо сумата от 4500 лева. Същата е обезщетение за причинени неимуществени вреди, чрез препубликуване в раздел „Скандално" на електронния сайт на изявление от социалната мрежа на трето лице, съдържащо обидни и клеветнически изрази.

Част от присъденото обезщетение (1500 лв.) е за неимуществени вреди от разпространяване и разгласяване в afera.bg на изявление, чийто автор не е Янев.

Решението на Варненския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд в двуседмичен срок от връчването на препис от акта на страните.