Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е с 37 повдигнати обвинения, включително по 31 точки в нарушаване на Закона за шпионажа, като част от разследването на специален прокурор Джак Смит за нерегламентирано съхранение на класифицирани документи по времето, когато е бил в Белия дом, съобщиха агенциите.

Обвинителният акт от 49 страници беше обнародван днес от министерството на правосъдието и в него подробно се описва как Тръмп е съхранявал кашони с класифицирани документи в различни помещения на имението си Мар а Лаго.

Според обвинителния акт сред класифицираните и свръхсекретни папки е имало сведения за ядрените способности на други страни, както и за отбраната и въоръжението на САЩ и чужди страни; за американските ядрени програми; за потенциални слаби места на САЩ и съюзниците им при военно нападение; и за евентуалните планове за отговор при нападение.

Личният помощник на Тръмп Уолт Наута също е обвинен като съучастник.

Конкретните обвинения срещу Наута, ветеран от военноморските сили на САЩ, който често можеше да бъде видян до Търмп в Белия дом, не бяха обявени.


Обвинителният акт беше обнародван близо година след като при претърсване на ФБР в Мар а Лаго през август 2022 г. бяха открити над 100 документа с гриф за класифицирана информация.
Владимир Сахатчиев/БТА