На безпрецедентна историческа ситуация стана свидетел на живо целият свят - експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп беше арестуван, а съдът в Ню Йорк официално му повдигна обвинения за редица криминални престъпления.

И всичко това, докато той води трета си президентска кампания.

Доналд Тръмп арест
БГНЕС


Тръмп, облечен в тъмносин костюм и с червена вратовръзка, без никаква емоция и без да каже нито една дума пред медиите, бе доведен с огромен кортеж от черни джипове и под засилена охрана в сградата на съда в Манхатън, а наоколо се бяха събрали стотици негови поддръжници и противници.

кортеж Тръмп
БГНЕС

Доналд Тръмп арест
БГНЕС

Доналд Тръмп арест
БГНЕС


Бившият президент прекара около два часа в сградата на съда, където му повдигнаха 34 наказателни обвинения, сред които такива за фалшифициране на документи и след разследване за платените от него пари за мълчанието на порнозвезда, предаде Ройтерс. Тръмп пледира „невинен“ по всички обвинения.

Той премина през обвинителния акт и му бяха снети отпечатъци. Но като бивш президент, охраняван от тайните служби на САЩ, не му бяха сложени белезници и не му беше направена снимка.

Общо обвиненията срещу Тръмп могат да доведат до 136 години затвор по закона на Ню Йорк, но реалната присъда на Тръмп, ако бъде признат за виновен, почти сигурно ще бъде много по-малка.

Доналд Тръмп арест
БГНЕС

Доналд Тръмп арест
БГНЕС


Съдът назначи следващото явяване на Тръмп в съда за 4 декември. Той напусна сградата бързо не отговори на журналистически въпроси.

Отново под засилена охрана и с огромен кортеж той се отправи директно към летище летище "Ла Гуардия" в Ню Йорк, за да отлети към Флорида, където се намира имението му "Мар а Лаго".

Той вероятно ще направи изявление от имението си по-късно.

Доналд Тръмп арест
БГНЕС

Доналд Тръмп арест
БГНЕС


По-рано в социалните мрежи той коментира, че е „сюрреалистично“, че трябва да се яви пред съдия в Ню Йорк - нещо, което не се е случвало досега на бивш или настоящ президент на САЩ, предаде Франс прес.

"Отправям се към съда. Това изглежда толкова сюрреалистично, ле-ле, ще ме арестуват! Не мога да повярвам, че това се случва в Америка", написа Тръмп в своята социална медия „Трут соушъл“.

76-годишният Тръмп е първият президент в историята на САЩ, на когото се повдигат обвинения. Миналата седмица решение за това взе голямо жури в Манхатън.

ВВС, CNN, БТА, ABC