Доналд Тръмп обяви, че му е повдигнато обвинение във връзка с работата му с класифицирани документи - най-сериозната правна заплаха за бившия президент на САЩ. Буря от криминални разследвания застрашава кандидатурата му за втори мандат в Белия дом.

"Корумпираната администрация на Байдън информира моите адвокати, че съм обвинен, изглежда заради измамата с кутиите", написа Тръмп на своята платформа Truth Social, докато съобщаваше това, което щеше да бъде бомбастична новина за исторически момент за Съединените щати: за първи път действащ или бивш върховен главнокомандващ е изправен пред федерални обвинения.

От Министерството на правосъдието нямаше незабавно потвърждение относно твърдението на Тръмп, въпреки че някои американски медии, включително "Ню Йорк Таймс", се позоваха на източници, според които на Тръмп е повдигнато обвинение.

Федерални прокурори разкриват защо Доналд Тръмп е обект на разследване

В поста си Тръмп заяви, че е бил призован във вторник във федерален съд в Маями.

"Никога не съм мислил, че е възможно такова нещо да се случи на бивш президент на Съединените щати", написа той.

На Тръмп са повдигнати седем обвинения, съобщиха за "Таймс". Те включват умишлено съхраняване на тайни за националната сигурност, даване на неверни изявления и заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Тръмп, който следващата седмица навършва 77 години, многократно е отричал да е извършил каквото и да било нарушение.

Изявлението му дойде ден, след като американските медии съобщиха, че федералните прокурори са информирали адвокатите на бившия президент, че той е обект на разследването за боравенето му с класифицирани документи.

Тръмп избухна: Пародия на правосъдие

Той вече е първият бивш или действащ президент, който е обвинен в престъпление.

В изявление след първите му публикации в интернет кампанията на Тръмп се възмути от това, което нарече "безпрецедентна злоупотреба с власт", и призова обвинителният акт да бъде отхвърлен.

Тръмп "отдавна е най-голямата заплаха и главната политическа цел за Джо Байдън и корумпираната Демократическа партия", се казва в изявлението на кампанията му.

"Днешният акт на открита правна "война" от страна на силно политизирания и пристрастен Департамент по правосъдие, изведе нещата на ново ниво и създаде опасен прецедент.

Съюзниците му в Конгреса бързо се обединиха в негова защита, включително конгресменът Джим Джордан, който председателства съдебната комисия на Камарата на представителите.

"Това е тъжен ден за Америка. Бог да благослови президента Тръмп", каза той в изявление.

Някои депутати от Демократическата партия се изказаха след извънредната новина.

Очевидното обвинение на Тръмп "е още едно потвърждение на върховенството на закона", заяви демократът от Камарата на представителите Адам Шиф.

"В продължение на четири години той се държеше така, сякаш е над закона", добави Шиф. "Но той трябва да бъде третиран като всеки друг нарушител на закона."
БГНЕС