/ БГНЕС

Съд в САЩ призна Доналд Тръмп за виновен по делото за опит за изнасилване на писателката и журналистка Джийн Карол. Съдът постанови жертвата да получи 2 млн. долара за уреждане на иска, както и още 3 млн. долара като обезщетение за клевета и уронване на репутацията на колумнистката, съобщи CNN.

Джийн Карол обвини Доналд Тръмп, че я е изнасилил през пролетта на 1996 г. в пробната на елитния универсален магазин Bergdorf Goodman на Пето авеню в центъра на Манхатън. Искът е подаден през ноември 2022 г. През същия месец Тръмп обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2024 г.

Бивша журналистка заяви пред съда, че Тръмп я изнасилил в магазин за бельо

Журналистката подава иска по закон, който влиза в сила в американския щат Ню Йорк през ноември 2022 г. Съгласно закона жертва на сексуално посегателство може да заведе дело за отдавна извършени престъпления.

Изслушванията по иска започнаха през април на фона на предизборната кампания. Адвокатите на Доналд Тръмп настояха, че е необходим период на "охлаждане" за справедлив процес след "потока от тенденциозно медийно отразяване", както и след обвинителния акт на прокуратурата по делото за документна измама.

На 4 април Доналд Тръмп беше обвинен във "фалшифициране на търговски документи от първа степен". По делото има 34 епикризи. Според прокурорите целта на фалшификациите е била да се прикрие информация, която би могла да попречи на Доналд Тръмп да спечели президентските избори през 2016 г.
 
БГНЕС