Домашните котки по света са около 500 милиона. Но какъв е произходът им и как са се превърнали в домашни любимци? Учени са намерили отговор на този въпрос, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Оказва се, че всъщност домашната котка не произхожда от европейските диви котки Felis silvestris silvestris, а от техни посестрими, които се срещат в Близкия изток.
"Всички домашни котки са наследници на дива порода котки от Близкия изток, известна като Felis silvestris lybica", заяви съавторката на изследването Ева-Мария Гайгъл от Френския център за научни изследвания и института "Жак Моно" в Париж.
 

Разбиха един от най-популярните митове за котките

За да открие прародителя на всички домашни писани, международен екип от учени се захванал с широкомащабно генетично изследване на над 200 древни екземпляра. Била изследвана ДНК на 9000 години от 209 древни котки от Европа, Африка и Азия, включително от древноегипетски мумифицирани котки. "Въпросната ДНК разкрива какво се е случило в миналото", отбеляза изследователката. Били изследвани също 28 съвременни неопитомени котки от България и Източна Африка.


Вижте защо котките по цял ден се занимават с тоалета си

Учените са на мнение, че сближаването между дивата котка и човека е станало при зараждането на земеделието преди 10 000 години, когато ловци и събирачи на плодове започнали да водят уседнал начин на живот. Котките се доближили до новоизграждащите се селища, за да се хранят с гризачи, които били привлечени там от складовете със зърнени храни, произвеждани от хората. Човекът бил доволен, че по този начин можел да се отърве от причинените от гризачите вреди, свързани с намаляване на реколтата и поява на болести. Така се зародила връзката човек-котка.

Откриха на какво се дължи черно-белият цвят при котките

Според учените, котките впоследствие колонизирали посредством две вълни планетата.
 

"Котките от Близкия изток за пръв път се разпространили, когато първите земеделци започнали да мигрират към Европа към 4400 г. пр. Христа - поясни Гайгъл. - След това през 5-и век пр. Христа древните египтяни били обзети от увлечение по котките, като ги обезсмъртили в скулптури, стенописи и дори ги мумифицирали. Това увлечение по-късно обзело Древния Рим и Древна Гърция. Известно е, че на борда на древноримски военни кораби е имало котки, които трябвало да водят борба с унищожаващите хранителните запаси гризачи."

Специалисти съветват да не се режат ноктите на котките

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Ecology & Evolution.
БТА