Река Дунав бързо започна да замръзва и при прогнозата за тежки студове до края на седмицата се очаква ледът напълно да скове реката. В момента температурата на водата при Русе и в почти целия български участък вече е 0 градуса, съобщиха от Агенцията за поддържане и проучване на реката в Русе.

От неделя сутринта по Дунав тръгна и ледоход. По информация от Агенцията ледените късове вече са обхванали 50% от акваторията на реката край Русе, Силистра, Оряхово и Лом. До 40% достигна ледоходът и в района на Свищов. Засега той е все още по-слаб - 30%, в акваторията на Ново село, но положението се усложнява с всеки изминал час.

Край Русе вече се е образувало и значително количество крайбрежен лед, което прави районите около бреговете на реката опасни за разходки.

Нивото на Дунав край Русе е сравнително ниско, което благоприятства замръзването на реката. В понеделник то бе 34 см. С 23 см пък се очаква да спадне нивото при Силистра. Това, комбинирано с очакваните още по-ниски температури, предполага увеличение на ледохода до пълното замръзване на Дунав.



Студът спря ферибота в Оряхово

Поради засилен ледоход по река Дунав фериботните комплекси не осъществяват превозна дейност, предава "Фокус". ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардан са отворени, но румънските власти не пропускат за влизане на тяхна територия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. ГКПП Силистра е отворен, но на румънска територия не се осъществява фериботен транспорт.

Вчера тежките зимни условия предизвикаха спирането на работата на фериботния комплекс в Оряхово. До това решение се е стигнало, заради ниското ниво на река Дунав, ледоходът, който в района е около 40% и силния леден вятър, потвърди Добри Радев, изпълнителен директор на дружеството

"По реката плуват големи късове лед - в момента не може да се извършва корабоплаване", съобщи той и поясни, че корабоплаването ще бъде възстановено при подобряване на обстановката.

Главна дирекция "Гранична полиция" препоръчва на пътуващите за Република Румъния да използват Дунав мост - Видин и Дунав мост - Русе.

От началото на миналия век река Дунав е замръзвала напълно 28 пъти. През последните сто години най-дългият период с ледови явления по Дунава е бил 89 дни - от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 г. Последният ледоход пък е наблюдаван през зимата на 2014 г.