Видео с кючек върху линейка, качен в социалните мрежи, предизвика вълна от възмущение. Клипът е заснет в сливенско село, където спешен екип се отзовава на сигнал за случай на жена с дихателна недостатъчност. Заради лошия път медиците оставят линейката и продължават пеша, за да окажат помощ. Когато се връщат при автомобила намират жена, която играе кючек върху предния му капак.

„Това е изключителното неуважение към този, който си върши работата. Най-вероятно тези хора даже не могат да оценят самата дейност на спешните медици. Те могат да преценят, че имат нужда от тези хора, но след това  оценката е никаква, тъй като линейката се превръща в едно място за развлечение. Липсва оценката в поведението на тези хора”. С тези думи в студиото на „Здравей, България” бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков коментира кадрите от клипа с кючека.

„Това, което повече ме притеснява е, че това става масово вече. Голяма част от хората не могат да направят оценка на своето поведение и на последиците от него. Според мен в случая липсва и обучението на хората в тази посока – те вероятно не са посещавали училище и никой не им е казвал кое е подходящо и кое не. Това според мен е по-тежкото”, посочи той.

На въпрос дали следващия път спешните медици ще се замислят дали да поемат случай в квартала, в който жената игра кючек върху линейката, доцент Спасков подчерта:” Слава Богу, голяма част от лекарите могат да оценяват своето поведение и не биха взели пример от този случай. Ето нещо, към което тези, които вършат подобни простотии – трябва да се замислят. Какво предизвикват и какво  ще им се стовари на главата в бъдеще от едно такова поведение”.

Повече по темата гледайте във видеото. 
NOVA