/ istock
На 9 март - събота, от 10:00 часа на централния площад в Елхово, ще се проведе Общински кукерски празник.

XII-тото издание на празника се организира от Община Елхово, под патронажа на кмета - Петър Гендов. Празникът е с конкурсен характер и участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури, като за всички тях има осигурени парични награди и грамоти.

„Кукерландия“ в Ямбол: Зрелищна програма, близо 33 хиляди хлопки и Валя Балканска

Началото ще бъде дадено от „Часовникът на Яница“, откъдето ще тръгне дефиле на кукерските групи. Веднага след това, на централния площад започва и конкурсната програма, съобщиха от Общината.

Компетентно жури ще оценява майсторството и автентичността на пролетните ритуали, пресъздавани от кукерските групи от региона. Целта на организаторите е да се покажат традициите и обичаите свързани с кукерските игри, да се съхранят и предадат на поколенията.

Община Елхово ще бъде представена от три кукерски групи - Бояново, Гранитово и Кирилово. За пореден път Кукерските игри  и участниците в тях ще покажат  пъстротата на  костюмите си, ще представят българската обредност, наследена и запазена през вековете.

Звънът на хлопки и чанове ще засилва магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили. В кукерските  изяви, публиката ще има възможността да се наслади на пищния кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня