вода
вода / ThinkStock/Getty Images
Наташа Тодорова
94587
Наташа Тодорова
Иван Пешунов
  • Наташа Тодорова
  • Иван Пешунов
Част от жителите на Георги Дамяново днес се събраха, за да изразят недоволството си от поскъпването на водата  и нейното качество. „Ние тази вода няма да я плащаме”, това заявиха събралите около трийсетина души. Водата в селото не става за пиене и миене, заради завишено съдържание на арсен. Изследванията на Районната здравна инспекция са огласени на 1 септември, от същата дата е въведено и увеличението на цената на водата, със съгласието на кмета на общината. 

Снабдяването на Георги Дамяново се извършва от водоизточник на 20 метра от река Огоста. Че реката е  замърсена с арсен е установено преди половин век. На водосбора няма пречиствателни съоръжения, в най-добрия случай се хлорира, а в дъждовно време от чешмите тече кална вода. Според указанията на здравните инспектори, от началото на месеца ВиК дружеството снабдява хората с водоноска, която идва веднъж сутрин към 9:00 часа.   

Откриха арсен във водата на две монтански села

„Искаме решение за проблема“, изразява всеобщото мнение Наташа Тодорова. „Домовете ни са превърнати в складове за пластмасови бутилки, пътуваме до селата по-високо в Балкана, за да си наливаме вода“. Наташа Тодорова сподели още, че част от хората се страхуват да излязат да протестират, защото „няма да им дадат дърва с намаление, а се е случвало да ги лишат и от храната на Домашния патронаж“ .
 
 Новата цена на водата е непосилна за хората в този беден район, съгласен е и секретарят на община Георги Дамяново Иван Пешунов. Проблемът не е, че няма алтернативни водоизточници, а че е много скъпо да бъдат прокарани нови водопроводи – скъпо за общината, скъпо и за ВиК дружеството.
 
Хората са решени да се борят за правата си, разчитат да бъдат чути и ще изпратят  протестна подписка до парламента, президента и омбудсмана на републиката.