/ ThinkStock/Getty Images
Завишени стойности на арсен са регистрирани във водата на две села в Монтанско, съобщи Регионалната здравна инспекция. Става дума за селата Георги Дамяново и Меляне, където водата е подавана от централен водоизточник, използван при нужда през летния сезон – шахтов кладенец.

Лабораторните анализи са направени на 29 и 30 август, а след излизането на резултатите здравната инспекция е издала предписания до „ВиК” ООД - Монтана и до кмета на община Георги Дамяново, където се намира шахтовият кладенец.

Предписанието задължава да се информира населението на селата, че водата от централно водоснабдяване към момента е негодна за питейни цели и приготвяне на храна, както и да се извърши почистване и дезинфекция на водоемите и водопроводната мрежа. Според здравните власти е необходимо да се ограничи ползването на питейната вода от населението на двете села. Препоръчва се да се възстанови водоподаването от централния водоизточник.

"За нуждите на жителите на населените места да се организира доставянето и осигуряването на питейна вода с водоноски", пише още в предписанието на РЗИ. Необходимо е още да се извършва ежеседмичен мониторинг на водата от централното водоснабдяване на селата Г. Дамяново и Меляне. Освен това трябва да се направи и проучване, което да установи причините за завишените стойности на арсен във водата.

През юли в други три монтански села бяха открити завишени стойности на арсен - Кобиляк, Бели брег и Громшин.