/ iStock
Започна извозването, организирано от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на незаконно складирани тонер касети във Враца, съобщиха от Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ). 

Нерегламентирано складираните отпадъци от излезли от употреба тонер касети, внесени от Италия, бяха установени през 2020 година, припомнят от РИОСВ-Враца. Регионалната екоинспекция състави пет акта за установени административни нарушения на три юридически лица. Издадените наказателни постановления са на обща стойност  54 000 лева.

Установените нарушения от екоинспекторите са за съхранение на отпадъци на нерегламентирана площадка и без издадени съответни документи по реда на Закона за управление на отпадъците. Не са изпълнени и предписанията на РИОСВ-Враца за предаване на отпадъците на фирми, притежаващи разрешителни документи. От екоинспекцията бяха предприети административнонаказателни действия.

МОСВ започна премахването на незаконно складираните тонер касети във Враца, след като фирмата собственик на отпадъка не извърши извозване на тонер касетите от нерегламентираната площадка, се посочва в съобщението. Очаква се дейностите да продължат няколко дни.
БТА