Забраниха пазарите за едри преживни животни
Забраниха пазарите за едри преживни животни / Областна администрация Видин

От днес се забранява провеждането на пазари и изложби за едри преживни животни на територията на област Видин. Това е една от мерките, включени в заповедта на областния управител Момчил Станков, за предпазване на региона от проникване на заболяването заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Тя е издадена на основание законите за администрацията и за ветеринарно медицинската дейност и във връзка със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заповедта бе разгледана и приета от Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, която заседава днес във връзка с епизоотичната обстановка, породена от възникването на заразен нодуларен дерматити в южната част на страната и необходимостта от бързи и ефективни мерки за недопускане разпространението на заболяването в област Видин.

„Заразен нодуларен дерматит е вирусно заболяване от типа „шаркови вируси", което, за разлика от „син език", се предава чрез всякакви кръвосмучещи насекоми и това е притеснително за област Видин. Пренася се и механично - чрез директен контакт между здрави и болни животни, инвентар, движение на превозни средства. Болестта се наблюдава за първи път у нас, като засяга предимно говедата и биволите", каза д-р Валери Велков, началник на отдел „Здравеопазване на животните" към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

„Заболяването не е опасно за здравето и живота на хората, но причинява изключително тежки загуби за животновъдството", отбеляза директорът на ОДБХ. зооинженер Валерий Георгиев. Той предупреди за опасността от проникване на болестта чрез нерегламентирано придвижване и транспортиране на животни през границата и в дните на оживена търговия през празничните дни на Великден и Гергьовден. Към момента на територията на област Видин са регистрирани над 6000 едри преживни животни.

В региона обаче липсват регламентирани пазари за животни.
В Северна България не е забранено придвижването на животните от обект до обект и до кланици. Взети са мерки за засилен контрол върху движението и транспортирането на животни, който се осъществява с помощта на органите на Областна дирекция на МВР и Областен отдел „Автомобилна администрация" - Видин. Освен становище от ветеринарен лекар за здравословното състояние на животните, задължително условие е дребните и едрите преживни животни да са идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени с ветеринарномедицинско свидетелство, а едрите преживни животни - и с ветеринарномедицински паспорти.

ОБДХ ще извършва ежеседмични клинични прегледи на едрите преживни животни, отглеждани на територията на област Видин. Вече е тествана и приведена в готовност наличната дезинфекционна техника. Предвидена е инвентаризация и актуализиране на данните в интегрираната информационна система на БАБХ.

Съгласно заповедта на областния управител, собствениците на животновъдни обекти с едри преживни животни на територията на областта трябва да предприемат необходимите мерки за недопускане на заболяването чрез използването на ветеринарносанитарни средства. При съмнение за заболяване или смъртност, стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

Възложени са отговорности и на кметовете на общини. Те трябва да проведат заседания на общинските епизоотични комисии и заедно с ветеринарните инспектори по места да информират фермерите за опасността от заболяването и за разпоредените превантивни мерки.
„Чрез нашата съвместна работа, информираността и стриктното спазване на инструкциите, трябва максимално да ограничим разпространението на това заболяване", апелира заместник областният управител Албена Георгиева, която ще контролира изпълнението на заповедта на областния управител.