Връщат работници на пълен работен ден едва след проверка
Връщат работници на пълен работен ден едва след проверка / Sofia Photo Agency - архив

Повече от 90 работници и служители от врачанско са преминали от 4 часов на 8 часов работен ден след направени проверки, каза за Дарик директорът на регионалния офис на НАП във Враца Александър Александров. "Това е около 1/3 от проверените за последните месеци 300 договора.

В национален мащаб над 25 000 души, които са били осигурявани на 4 часов работен ден вече работят на пълно работно време и работодателите им внасят осигуровки на двойно по-висок доход след съвместните проверки на НАП и Инспекцията по труда, които започнаха през миналата есен.

Тогава бе установено, че 164 000 служители в страната се водят на 4 часов работен ден. Извършените близо 10 000 проверки от двете институции обаче показаха, че над 70% от тези хора всъщност полагат труд по 8, 10 или дори повече часа дневно. След наложените санкции, работодателите на тези 25 000 души вече ги осигуряват на пълен работен ден.

Работата на половин работен ден ощетява освен бюджета с данъци и осигуровки, но и засяга неблагоприятно осигурителните права на хората. Ако работникът се съгласи да бъде осигуряван на 4 часа, а разликата до реалната му заплата да бъде изплащана на ръка и без данъци и осигуровки, то трудовият стаж, който ще му е необходим за пенсия ще бъде изработен за двойно по-дълго време. Това на практика означава, че човек с повече от 10 години стаж, осигуряван на половин работен ден може никога да не се пенсионира, уточняват от ИТ.