Врачанските лекари също излизат на протест
Врачанските лекари също излизат на протест / Дарик - архив

Двадесет и пет врачански лекари са заявили, че ще се включат утре в протеста, организиран от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Това каза за „Дарик“ д-р Емил Миленков, председател на общопрактикуващите лекари във Враца. Протестът ще започне в 9 ч. и ще продължи до 12 ч. Той ще бъде подкрепен и от джипита в Козлодуй. За времето на протеста спешната педиатрична помощ за Враца ще се оказва от д-р Василева в ДКЦ 1, а за възрастните пациенти – от Спешно приемно отделение към МБАЛ „Христо Ботев“.

Основната причина за протеста е прекратяването на договорното начало между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса. „Това доведе до допълнително заиграване от страна на Министерството на здравеопазването. Беше казано, че ако лекарския съюз не делегира права на Управителния съвет на касата да подпише националния рамков договор за 2016 г. ще се сключи служебен рамков договор. Такова понятие няма в практиката. И сега виждаме, че се връщат на старата позиция – национален рамков договор 2015 г. с анекс, което беше правилното решение“ – коментира д-р Миленков.

 

Очаква се протестът да продължи и в петък, когато семейните лекари ще прекратяват работа си по здравна каса за по един час.