ВМРО Враца: Името на пл.Македония ще напомня за незавършеното национално обединение
ВМРО Враца: Името на пл.Македония ще напомня за незавършеното национално обединение / ВМРО Враца

Площад "Македония" във Враца има вече и указателна табела с името си. Тя бе поставена снощи по време на честването на Илинденско-Преображенкото въстание, организирано от ВМРО Враца. В приветственото си слово областният и общински председател на местната патриотична организация Красимир Богданов заяви:

„След като десетилетия наред, площадът на който се намираме носи името „Македония", по идеологически причини, името му беше подменено. Слава Богу, в демократична България се намериха достойни мъже, които изправиха тази историческа несправедливост - възстановиха истинското име на площад „Македония".

Днес, в чест на илинденци, ние поставяме този възпоменателен знак: в памет на жертвите, за почит към бежанците, но и като напомняне за отворената рана, оставена от неосъщественото българско национално обединение!". С тези думи, областния и общински председател на ВМРО за Враца Красимир Богданов завърши словото си за Илинденско-Преображенкото въстание и обяви откриването на липсващата до момента указателна табела на площад „Македония" във центъра на Враца.

Десетки граждани се отзоваха на неговия призив и дариха средства за поставяне на паметна плоча на легендарния войвода на ВМОРО, врачанина Кръстю Българията.

От площад „Македония", множеството се отправи към паметника на загиналите във войните 1912 - 1918 г. сред които е и Кр. Българията. Слово за живота и делото на големия революционер произнесе председателят на градската организация на ВМРО Марин Цветков.

Известният писател Веско Лазаров запозна присъстващите с подробности от бунтовническата дейност на войводата и призова да се потърсят костите му в Демирхисар и да се пренесат обратно във Враца.

Годишнината от славното Илинденско - Преображенско въстание беше подкрепена и от редица патриотични организации - Инициативен комитет за отбелязване на 100 годишнината от гибелта на Кръстю Българията, "Атака", Национален фронт за спасение на България, ДНЕС, „Достойни за България".