В Козлодуй поставят светещи пътни знаци
В Козлодуй поставят светещи пътни знаци / DarikNews.bg

Решението за поставяне на светещи пътни знаци бе взето на работна среща на Общинската комисия по безопасност на движението.

 Два светещи знака „Стоп" ще има на кръстовището в района на супермаркет „Лидл", по два са предвидени и за това на ПГЯЕ „Игор Курчатов" и автомивка „Бананите". Светещи знаци ще сигнализират и на улица „Стефан Караджа" и „Мелницата". Знаци „Внимание деца" пък ще бъдат поставени в района на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий" и Ядрената гимназия.

Светещите пътни знаци в град Козлодуй се поставят, за да засилят вниманието на шофьорите и да се намали броят на катастрофите, които за изминалата година са 62, като в 12 от тях има ранени и един убит. Най-често произшествията са настъпили вследствие на несъобразена скорост и недостатъчни квалификация и опит на водачите на превозни средства, обясни  инспектор Бисер Лашков към ПП КАТ при РУП Козлодуй. Той добави, че според  оценката на Областна дирекция на МВР - Враца, служителите на район Козлодуй са с най-добри показатели и резултати за изпълнение на задълженията си. Патрулиращият автомобил на пътна полиция пък до дни ще е оборудван с камера, което ще засили още повече контрола за спазването на правилата за движение.

До края на седмицата във всички населени места на община Козлодуй ще бъде извършен преглед на знаковото стопанство и маркировката. Администрацията предвижда още закупуването на подходяща боя, с която да се освежат всички пешеходни пътеки, а със съдействието на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде нанесена и останалата маркировка на пътните платна. В малките населени места на общината кметовете на кметства вече са предприели освежаването на бордюрната част на тротоарите.

На срещата на Комисията по безопасност на движението стана ясно още, че улиците от източната и южната част  на СОУ „Христо Ботев" ще бъдат забранени за паркиране, а поставянето на ограничител на скоростта на централната главна улица на село Бутан беше отхвърлено като нецелесъобразно, заради спецификата на настилката. Там шофьорите ще бъдат „подсещани" да намалят скоростта със съответния знак.