ОбС Враца
ОбС Враца / Дарик Враца
Общинските съветници на Враца отхвърлиха предложената промяна в размера на средствата за пътни и други разноски във връзка с дейността на общинските съветници. Докладната, внесена от Венелин Петров, касаеше увеличение на разходите в размер до 35% от брутното възнаграждение на Председателя на Общински съвет-Враца, които да се поемат от общинския бюджет.
Контрапредложение в зала направи Владислава Лакова, която предложи проект, който да регламентира дейностите, които съветниците ще могат да извършват, като за всички тях ще трябва да отговаря общината. Тя ще осигурява транспорт до селата, зали за пресконференции и срещи с избиратели, консултации с експерти и други.

Да се направи анализ и да се реши кои вариант няма да натоварва допълнително общинския бюджет призова кмета Калин Каменов. Против предложението да за увеличение на парите много остро в зала се изказа и кмета на село Бели Извор, който  обяви “че доенето на общинския бюджет не е професия”.

Председателят Румен Антов припомни, че на Председателски съвет е взето решение подобна дискусия да се проведе след като бъде приет държавния и общинския бюджет.

Инвестират над 400 000 лв. в ремонт на улици по селата

Позицията против направеното предложение за увеличение от страна на общинските съветници от ГЕРБ обяви  Владимир Христов. Той бе категоричен, че в случая трябва да се отстояват интересите и на общинските съветници, и на гражданите.

„Общинските съветници трябва да имат възможност да изпълняват своите задължения без спънки. В полза на хората е да можем да провеждаме регулярни срещи в населените места на община Враца. От друга страна ние трябва да защитим и интереса на гражданите. Общинският  бюджет не трябва да се натоварва прекомерно. Именно с тази мисъл създадохме  да система, която според нас работи добре. Групата на ГЕРБ счита, че на този етап няма основание за промяна”, заяви Владимир Христов.

Той уточни, че общинските съветници от ГЕРБ са готови да дискутират всички разумни предложения, които не натоварват бюджета. 

Против увеличението гласуваха съветниците от ГЕРБ, Народен съюз и частично от БСП. Въздържали се съветници имаше от групите на БСП, ВМРО и ДПС. Шестима съветници гласуваха “за” увеличението.