/ iStock/Getty Images
Повече от 500 участници от фолклорни групи от детски и учебни заведения, от танцови и певчески състави, от читалища в общините Бяла Слатина, Борован, Мездра и Враца участват в Деветия областен фолклорен събор „Пръски от извора“ във Враца, който бе открит от кмета на общината Калин Каменов.

Съборът тази година е под наслов „С песен към Великден“. Калин Каменов поздрави децата и учениците, които съхраняват българските обичаи и традиции, и изрази увереност, че така ще провокират интереса на връстниците си към народното творчество. 

Каква ще бъде съдбата на стария паметник на Христо Ботев във Враца

Тази година фолклорният форум се съпътства от творчески работилници за тъкачество, грънчарство, плетиво и древни техники за изписване на яйца. В програмата на събора ще има изложба - конкурс, за великденски хлябове, козунаци и яйца. Очаква се събитието да продължи до вечерта.

Областният фолклорен събор „Пръски от извора“ се провежда през година от 2004-та. Организатори са Младежкият  дом във Враца, Регионалното управление на образованието, Регионалният исторически музей, с подкрепата на община Враца.

Участниците в събора представят автентични обреди, обичаи, песни и танци, характерни за населените места във Врачанския край, разказват местни митове, легенди и предания.  
БТА