Свършват театралните фестивали на Враца
Свършват театралните фестивали на Враца / ДКТ Враца

Днес са последните две представления от театралните фестивали на Враца - на малките театрални форми и НЕТА. И двете представления са от програмата на международния фестивал. В първото врачанският театър ще представи постановката „Бащата" от Аугуст Стринберг. Режисьор е Люпчо Горгиевски, участват: Анастас Попдимитров, Румяна Мерджанска, Йоланда Михайлова, Борислав Борисов, Димитър Димитров, Марина Котева, Борислав Сарафанов.

Спектакълът разкрива преди всичко взаимоотношенията между мъжа и жената. Не само като социални и битови в един обществено-исторически контекст, но и в чисто биологичен смисъл. Ако е истина, че произхождаме от маймуните, нека поне мъжът и жената да са от два различни вида.

Основната тема на творбата е детето и властта над него. В жестоката борба за надмощие жената сипва в ухото на мъжа отрова, поставяйки под съмнение неговото бащинство, което го кара да полудее. Днес, имайки предвид категоричното доказване на бащинството чрез ДНК-тест, тази драма е излишна, но времето, в което твори Стриндберг е друго.

Детето вярва, че е дете на своя баща и в този смисъл всички ние вярваме, че сме чеда на нашия Отец, на нашия творец Бог. Но вярва ли самият Бог, че сме негови деца?
Началото е 18 часа, в камерна зала.

Край на фестивалите слага постановката на „Eurokaz" Академията за драматични изкуства - Загреб, Хърватия с „Бъркотии" от Роберт Музил. Режисьор е Бранко Брезовец, участват: Романо Николич, Хрвойка Бегович, Адриан Пездрич, Домагой Янкович, Дадо Чосич, Сузана Брезовец, Тихомир Миловац.

На голяма сцена от 20 до 21.20 часа. Очаква се в по-късните часове на вечерта да станат ясни и носителите на наградите на двата фестивала, определени от журито.