Стартират публични срещи за развитието на Дунавския регион
Стартират публични срещи за развитието на Дунавския регион / снимка: Дарик Враца

Обучителна среща във връзка с развитието на Дунавския регион, ще се проведе на 22 март във Видин. Организаторите целят със серия от срещи да популяризират публичните консултации сред обществото и да насърчат гражданите да споделят гледни точки, да задават въпроси, да получат подробна информация по тази тема.

На срещата ще присъстват Лиляна Павлова - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство, Меглена Плугчиева - член на Народното събрание на Република България, Бриджит Чернота - директор на „Дабъл бейз" и Белин Моллов - съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Дунавският регион попада във фокуса на нова стратегия, която предстои да бъде изработена от Европейската комисия. Този документ ще представлява план за бъдещото развитие на регион, който е по-голям по размери и население от някои от малките страни членки на ЕС.

В България официалната позиция и плановете за изпълнение се координират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ведомството вече изработи официална позиция, която беше подадена в Брюксел заедно със списък от проекти, които могат да бъдат развити за прилагане по стратегията. Европейската комисия дава шанс на всеки заинтересован гражданин да получи информация, чрез онлайн консултация.

Организатори на инициативата са Институт „Отворено общество", Сдружение „Европейски пространства 21" и „Дабъл бейз" - група, базирана в Брюксел, която организира мрежа за развитие на региона на Долното течение на Дунав. Община Видин е съорганизатор на срещата.

Във Видин срещата ще се състои на 22 март, от 10.30 часа в залата на Общински съвет.