Стартират инициатива Дай на кирилица
Стартират инициатива Дай на кирилица / ВМРО - Враца

По повод първия учебен ден народните представители от ВМРО в ПГ "Патриотичен фронт" доц. Милен Михов, Красимир Богданов и Искрен Веселинов се срещнаха с представители на Асоциация „АСОРИ", за да коментират предложения за законови регламентации, свързани с употребата на кирилица в дигиталната среда.

Пред парламентаристите, гостите от „АСОРИ" - Амалия Аббас и Мариела Мутафова, алармираха за сериозната заплаха, на която е подложена българската писменост. „В интернет пространството младежите масово употребяват т.н. "маймуница" /текст на български език с латински букви, цифри и други знаци/. Това застрашава не само грамотността на младите, но и крие опасност, по пътя на естественото развитие на писмеността, един ден кирилицата да отпадне окончателно. Такива мнения вече изказаха някои езиковеди от Западна Европа.

От друга страна, съобщенията, които получаваме по електронната поща или мобилните устройства като реклами, информация от банки, мобилни оператори, обикновено са на латиница. С това се нарушават правата на потребителите, които са принудени да познават тази писмена форма. "Парадоксален е примерът с поздравите по случай 24 май, които получаваме на латиница" - коментираха от Асоциацията.

Всичко това е провокирало представителите на „АСОРИ" да започнат инициативата „Дай на кирилица", която вече беше представена в два университета и няколко града в страната. Те са подготвили петиция до Европейската комисия, в която се настоява за равностойно и по-активно използване на българския език и кирилицата, наред с останалите езици. Според тях, за справяне с горепосочените проблеми са необходими промени в българското и европейското законодателство. Трябва да се въведе регламентирано изискване за производителите на електронни устройства, предназначени за разпространение на българския пазар, да имат техническа възможност за писане и визуализация на кирилица.

Депутатите оцениха като доста сериозна заплахата, на която са подложени кирилицата, българският език и шрифт. „Те са едни от най-важните отличителни белези на българското, които са ни запазили през вековете и са ни еманципирали като достойна нация на европейската карта", заявиха патриотите.

Народните представители поеха ангажимент да разработят и предложат законови промени, отговарящи на съвременните изисквания, които да запазят правилното развитие на българския език в модерната среда. Представители на Патриотичния фронт и Атака вече работят по нов закон за българския език. Други промени ще засегнат Закона за електронните съобщения.

Михов, Богданов и Веселинов потвърдиха с подписите си подкрепата за петицията на „АСОРИ" и обещаха, че ще ангажират вниманието на всичките 240 народни представители в защита на българския език.