Концертът на новата открита сцена в Монтана.
Концертът на новата открита сцена в Монтана. / Община Монтана
Бъдещи съвместни проекти по програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия обсъдиха кметът на Монтана Златко Живков и новият кмет на община Ниш – Медиана Небойша Коцич. Делегация от западната ни съседна страна гостува в Монтана в рамките на два дни. Двете общини в момента изпълняват общ проект за подобряване на нематериалното културно наследство в трансграничния регион.  Чрез него Монтана се сдоби с нова сцена за изяви на открито на стойност 440 хиляди лева. Тя е немско производство, сглобена от алуминиеви елементи и има 24 прожектора.

Двамата кметове.
Община Монтана


„Това съоръжение е много необходимо за културната програма на общината - заяви кметът Живков пред журналисти.Така ще икономисаме средствата, които всяка година отделяме за наем на сцени за фолклорните фестивали и концерти, които организираме".

Концертът в Монтана.
Община Монтана

 
Първото събитие на новата сцена бе съвместен концерт на танцов ансамбъл „Северняци” при Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата” и на културно - уметничкото дружество “Абрашевич” от гр. Ниш, Сърбия, проведен снощи. Пред събралите се стотици хора кметовете на двете общини Златко Живков и Небойша Коцич откриха концерта и  представиха общите си намерения в бъдеще. Предстои подобна изява да има и в Ниш, както и да бъде разработена обща стратегия за насърчаване на туризма и културния обмен и развиване на онлайн туристически услуги.
 
По време на посещението бяха обсъдени проектопредложения, с които двете общини да кандидатстват пред програмата за трансгранично сътрудничество.
 
„Ние имаме вече няколко идеи, които да предложим на своите партньори - уточни Живков. Те са свързани подобряване на публичната общинска собственост и с културната инфраструктура. По конкретно става дума за реконструкция на централния площад „Жеравица”, изграждане на закрит пазар и ремонт на залата на читалище „Разум”. Тя има не само уникална акустика, но е и историческо място от новата история на нашия град. Построена е от 1934 до 1937 год. с набиране на доброволни средства и труд от хората".