Срещата във Враца
Срещата във Враца / Дарик Враца
Вече се обсъждат дългосрочни действия за излизане на областните болници от кризата
Основната задача пред Министерството на здравеопазването в момента е МБАЛ „Христо Ботев", обяви във Враца зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева. Тя се срещна с ръководството и работещите в здравното заведение, за да им представи спешните мерки, които се предприемат, за да може здравното заведение да продължи да съществува. В същото време по думите й вече текат разговори на ниво Министерски съвет за дългосрочни мерки, които да извадят областните болници от тежката ситуация, в която се намират.

Срещата във Враца
Община Враца

Пореден ден на блокада във Враца в защита на болницата

"Сред основните задачи сега е да си вземете забавените заплати", обяви зам.-министър Нейчева. По думите й, до две седмици лекарите ще получат втората половина от заплатата си за август, а в края на месеца – последното забавено възнаграждение. В същото време в София ще започнат преговори за разсрочване на задълженията и предоговаряне на кредитите на болницата. Лидия Нейчева поиска и пълен списък на лекарствата и консумативите, необходими за нормалната работа на отделенията, като пое ангажимент те да бъдат получени до няколко дни.

Декларация от Медицинския съвет на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца

Заместник-министърът съобщи още, че се прави пълен анализ на случилото се в здравното заведение за последните години и той ще бъде предоставен на прокуратурата в София.

Отсрочиха дълговете за местни данъци на врачанската болница

„Аз съм тук за да гарантирам, че болницата ви ще работи в пълния си обем“, категорична бе Лидия Нейчева о добави:
„Вие имате право на протест, всеки ден. Виждам, че съчетавате работата си с протеста. И ако правилно съм ви разбрала, че няма да спрете работа, ви приветствам. Това ви прави чест!“, .

Срещата във Враца
Община Враца


Повече по темата очаквайте в предаването на Дарик Северозапад, на 11 октомври, след 10:00 часа