Днес е Сирни Заговезни, искаме и даваме прошка.
Днес е Сирни Заговезни, искаме и даваме прошка. / Sofia Photo Agency, архив
Днес Православната Църква отбелязва Сирни заговезни. Същият ден е познат и като Неделя на Всеопрощението. На този ден в храмовете се отслужва специален чин на прошката. Във Враца днес това богослужение ще започне в 15.30 ч. в храма “Св. Възнесение”, като първо ще бъде отслужена вечерня. След нея ще последва чинът на прошката. След края на това богослужение всеки ще поиска прошка от всеки за волните и неволни грехове, които има към него. Думите, с които става прощаването са “простено – прости”. Прощаването след това продължава и в домовете.

Семейството се събира около трапеза, на която са подредени ястия без месо, приготвени с млечни продукти. Обикновено е прието да има баница със сирене, варени яйца, сирене и бяла халва. Халвата и яйцата са популярни и за обичая в този ден “хамкане”, при който късче от халвата или яйце се завързва с конец, закован на тавана, залюляват се и децата се опитват да го лапнат. Народното поверие е, че това се прави за здраве. По-важното обаче е, че преди да се пристъпи към храненето всеки трябва да поиска прошка от всеки като се започне от искане на прошка от най-възрастния. В тази неделя се иска прошка също от кръстниците и от всички близки хора. Искането на прошка по традиция е съпроводено с целуването на ръка.

Неделята на Всеопрощението е последният ден преди началото на Великденския пост. Тя подготвя вярващите православни християни с чиста съвест и мир в душите да пристъпят към поста за Възкресение Христово. Тази година Великден е на 16 април.