/ Община Монтана
Над 500 самодейци ще участват в Третия Международен фолклорен фестивал „Ехо от Стовци”. На 17 и 18 август на площада в село Смоляновци - Община Монтана, ще се изявят 26 певчески, танцови и инструментални групи за автентичен и обработен фолклор.

Под звуците на тъпан и гайда започнаха демонстрационните народни борби - част от фолклорен събор „Леденика“

Интересен акцент в програмата ще бъде участието на групата от с. Ветрен. Те ще се представят със сватбения обичай „Медник” и с гайдари в първия фестивален ден. Сладкодумни разказвачи и майстори на ръкоделия също ще се включат в събора. Изпълнителите пристигат от различни области на страната - Варна, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив и други населени места.

След конкурсна програма в събота предстои концерт на Цветелина и на популярния в Северозапада оркестър „Видин” с ръководител Вени Петков. В неделя след надиграването и надпяването се залага на балкански ритми от „Саки Бенд” - Сърбия, и от изгряващата звезда Сава Чиплич.

Фолклорен събор „Де е българското“

Фестивалът „Ехо от Стовци” е с конкурсен характер. Тричленно жури ще оценява изпълненията. Награди на най-талантливите ще присъдят Соня Чакърова - народна певица от хор „Космически гласове" и режисьор на предаването „От българско по-българско” на Национална телевизия СКАТ, ентографът Анюта Каменова – Борин, и Деница Шивачева от  Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” - Монтана.

Емоционален ще бъде и конкурсът за Мис и Мистър Фестивал, който ще определи най-личните и най-пременените сред най-малките  и най-възрастните фолклорни дарования. И макар че отличени със златни, сребърни и бронзови медали ще са малцина, всички ще получат грамоти и почетния знак на фестивала.

„Състезателният характер на конкурса мотивира участниците да покажат най-доброто от себе си", коментира Ирена Василева - секретар на читалище „Народна просвета 1908”, което организира събитието.

Най-главното обаче е да съхраняваме и популяризираме българските песни, танци, традиции и обичаи, да даваме сцена и на близки народи, да се радваме и на техния фолклор, да  създаваме нови приятелства".

Стотици се насладиха на бита и кухнята на българите от преди векове

Организаторите са благодарни за подкрепата на Община Монтана, доц.Борислав Великов, кметът на селото Пламен Лилчов, фирмите „Монбат”, „Жар Компютърс”, „Дафни ЕООД”, „Колибри”, „Марием”, „Ячкин” ЕООД, както и на Димитрана Гергова, Камелия Борисова.

Още две села от община Монтана ще бъдат домакини на фолклорни събори през август. Фолклорен събор „Пъстрина пее” ще събере групи от гр. Бойчиновци и селата Славотин,
Гаганица, Долно Белотинци, Ружинци на откритата сцена в с. Стубел на 2 август в 18:00 ч.

Ден по-късно Фолклорен празник „Пъстрина 2019” ще има в с. Долно Белотинци. Очакват се артистични гости от Дива Слатина, Дълги дел, Копиловци, Лом, Монтана, Николово, Стубел.