/ Община Мездра
Фестивалът „Добре дошли в Средновековието“ предложи много емоции и неочаквани изживявания на стотици зрители, които дойдоха на археологически комплекс „Калето“ в Мездра. Инициативата представи живота, бита и кухнята на населението по нашите земи от преди векове.

Пореден Национален фолклорен събор „Де е българското"

Кметът инж. Генади Събков приветства участници и гости. „Усилията ни са насочени към това да представим туристическите обекти в региона и да създадем неповторима творческа атмосфера“.
 
Повече от 100 участници показаха на гостите на АК „Калето“ различни моменти от живота на хората, населявали нашите земи. Представители на сдружение „Дукс Антика“ от Свищов демонстрираха възстановки на военното дело, бита и ритуалите. „Силталк“ от Пловдив разкри късноантичните поселения и ритуали, ломското сдружение „Багачин“ показа обичаи от V-VІ век, а дружество от Добрич - традиции от ранното Средновековие. „Авитохол“ от Варна впечатли с оръжейни демонстрации, а „Жива история“ от Шумен демонстрира воинските възможности на ромеите.

Мездра отбеляза своя празник

Запомнящи се възстановки на традициите от ІХ-ХІ век показа сдружение „Вълкашин“ от София. Клубовете за средновековни военни изкуства „Ратина“ и „Филипопол“ от Пловдив реализираха интересни детайли от бита. Опашка се изви край дюкяна на Любомир Маринов, където гостите можеха да си закупят медовина. Петя Кушева сготви и предостави за дегустация вкусни ястия. Особен интерес предизвикаха подправките - византийска, римска, арабска.
 
Най-атрактивна беше съботната вечер. За първи път на този фестивал се изявиха и музикантите от групите „Фрея“ и „Ксана“, които представиха готическа музика. Вечерта продължи с кино на открито. Големият екран събра любителите на визуалните изкуства.

Прожектирани бяха филми от средновековни и римски фестивали, провеждани на територията на България и Румъния. Творческият екип на Община Мездра представи пред публиката свои тематични рекламни филми:

- „Легенда за реката“;
- „70 века история“;
- „Мездра – наш дом, наше бъдеще“;
- Документално видео за историята за историята и забележителностите на община Мездра.

 
Красотата на природата на родния край, историческото наследство и преплитането му в настоящето са главен мотиватор за  създаването на видеопродукциите. От румънска страна бяха прожектирани видеа, подготвени за фестивала, пресъздаващи живота на римляните в областта Дакия.