Събор Де е българското
Събор Де е българското / Инициативен комитет
XIV Национален фолклорен събор „Де е българското“ ще се проведе тази неделя – 19 май в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край село Очиндол, община Мездра. Организатори са Инициативен комитет „Дядо Йоцо гледа“ и Сдружение „Искърско дефиле“, Началото ще е в 10 часа.
Националният фолклорен събор „Де е българското” е без конкурсен характер. Неговата основна цел е съхраняване и популяризиране на българския фолклор чрез осигуряване на възможност за сценична изява на изпълнители, представящи фолклорното богатство на своя регион.

Заявки за участие в събота са подали повече от 500 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, обединени в 35 танцови ансамбли и състави, народни хорове и вокални групи, представители на 18 читалища и 7 пенсионерски и военни клубове, сдружения и Центрове за работа с деца от 20 населени места в областите Враца, Монтана, Плевен и София. Те ще се изявят в три категории: Вокална музика - групово и индивидуално; Танцово фолклорно изкуство и Инструментална народна музика.

Фолклорен събор

Специален гост изпълнител на тазгодишния Национален фолклорен събор „Де е българското” ще бъде популярната народна певица Радостина Паньова. Ще бъде извършен водосвет и осветена курбан чорба.
По време на събора ще бъде анонсиран носителят на традиционната Награда за родолюбие „Дядо Йоцо гледа“.