Подготвиха програма за похода Козлодуй - Околчица
Подготвиха програма за похода Козлодуй - Околчица / Дарик Враца - архив

Готова е програмата за  провеждането на 70-тия Национален туристически поход “По пътя на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица 2016 г. Това съобщи организаторът на похода областна администрация – Враца. По традиция, откриването на похода ще се състои на 27 май в град Козлодуй.

Множество образователни, културни и спортни мероприятия са предвидени в тазгодишната програма. Екскурзоводски беседи, посветени на историческите събития от 1876 година, ще бъдат проведени в местностите, през които минава пътят на Войводата и неговата чета - „Матеев геран“, „Попово ханче“, „Рашково бърдо“, „Милин камък“ и “Ботева поляна“. На 1 юни участниците в похода ще посетят лобното място на Христо Ботев във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героичната саможертва.

Освен с образователен и спортно – туристически характер, в дните на похода са предвидени изяви на групите-участници в него, концерти и художествена програма на общински състави. Забавната програма „Нощ под звездите“ ще се състои на 28 май, а на следващия ден, в с. Борован е концертът на носителя на специалната награда от Пирин фолк Светлин Миланов.

Кметът на Община Враца Калин Каменов ще посрещне Ботевите поклонници на 30 май, след което е планирана художествената програма на състави от общината и прожекцията на филма за годишните от подвига на Христо Ботев.

Кулминацията на инициативите, включени в програма на 70-тия Национален туристически поход, е на 2-ри юни във Врачанския Балкан, където ще се състои Всенародното поклонение на връх „Околчица“.

 

Ръководител на туристическия поход е Евгени Филипов от Спортен клуб по ориентиране „Леденика“ – Враца. Водачи са Петьо Попов и Асен Петков, коменданти походна колона са  Цветелина Велкова, Нели Ненчовска и Мария Йолова, а комендант бивак е Христо Христов, също от Спортен клуб по ориентиране „Леденика“ – Враца.